Δρ. Βαρβάρα Καραγκιοζάκη είναι Ειδικός Καρδιολόγος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης- Α.Π.Θ., εξειδικευμένη στην Παιδοκαρδιολογία, στον Προαγωνιστικό έλεγχο των Αθλητών και στην εφαρμογή καινοτόμων τεχνικών για την έγκαιρη διάγνωση, θεραπεία και παρακολούθηση των Στεφανιαίων Ασθενών (μετά από έμφραγμα, αγγειοπλαστική με STENTS, και bypass εγχείρηση), με Υπέρταση, Βαλβιδοπάθεια και Κολπική Μαρμαρυγή.
Η ιατρός έχει εξειδικευτεί στην Παιδοκαρδιολογία και στον Καρδιολογικό έλεγχο αθλητών στο ‘Congenital Cardiac Unit, University Hospital of Southampton’, United Kingdom, στο Παιδοκαρδιολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου Παίδων στην Αθήνα καθώς και στο Παιδοκαρδιολογικό Τμήμα της Β΄ Πανεπιστημιακής Παιδιατρικής Κλινικής του Π.Γ.Ν.Θ ΑΧΕΠΑ.
Έχει επιπλέον εκπαιδευτεί στις νεότερες υπερηχοκαρδιογραφικές τεχνικές και ιδιαίτερα στην χρήση του Τρισδιάστατου Υπερηχογράφηματος καρδιάς για τη λεπτομερή απεικόνιση των βαλβίδων σε πραγματικό χρόνο, για εκτίμηση των βαλβιδοπαθειών. Κατέχει δίπλωμα σύγχρονης επιστημονικής καταρτίσεως στην ΑΡΤΗΡΙΑΚΉ ΥΠΕΡΤΑΣΗ για την αποτελεσματική θεραπεία των υπερτασικών ασθενών.
Είναι Διευθύντρια της Ομάδας Νανοϊατρικής στο Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας-LTFN του ΑΠΘ με 18 ερευνητές όπου διενεργείται πρωτοποριακή έρευνα για τη εφαρμογή της Νανοϊατρικής για την Αθηρωμάτωση, τη Στεφανιαία Νόσο, τις Θρομβώσεις, για τη βελτιστοποίηση των στεντς, των καρδιακών βαλβίδων και εμφυτευμάτων καθώς και άλλων ασθενειών. Ειδικότερα, συντίθενται νανοσωματίδια μεγέθους 100 νανομέτρων που μεταφέρουν φάρμακα για τη στοχευμένη μεταφορά τους στις αθηρωματικές πλάκες στα σημείο της στένωσης με σκοπό τη θεραπεία τους. Το Εργαστήριο αποτελεί πόλο καινοτομίας και αριστείας παγκοσμίως, γεγονός που πιστοποιείται από τα 80 Ευρωπαϊκά και Ελληνικά ανταγωνιστικά Προγράμματα που έχει συντονίσει, τα 180 άρθρα σε διεθνή περιοδικά με 7000 ετεροαναφορές (http://ltfn.physics.auth.gr/).
Η κ. Καραγκιοζάκη έχει αποφοιτήσει από το 19ο Λύκειο Θεσσαλονίκης με βαθμό 19 και 13/15, εισήχθη το 1992 στην Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ με πανελλήνιες εξετάσεις, με υψηλή βαθμολογία, γεγονός που πιστοποιήθηκε από την σειρά επιτυχίας της 11η για το ΑΠΘ και 20η πανελληνίως. Αποφοίτησε με βαθμό Άριστα από την Ιατρική Σχολή το 1998. Έλαβε Μεταπτυχιακό τίτλο Σπουδών στις Νανοεπιστήμες & Νανοτεχνολογίες Α.Π.Θ., με βαθμό Άριστα το 2007, ύστερα από διετή παρακολούθηση του διατμηματικού αυτού προγράμματος, με κατεύθυνση της Νανοϊατρικής. Έλαβε τον τίτλο ειδικότητας της Καρδιολογίας από το ΑΠΘ το 2008. Έχει 17ετή κλινική εμπειρία αφού εργάστηκε σε Νοσοκομεία και αντιμετώπισε ένα ευρύ φάσμα καρδιολογικών περιστατικών. Ακόμη, έλαβε το Διδακτορικό Δίπλωμα από την Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ (2009) με βαθμό ΑΡΙΣΤΑ και απήγγειλε τον όρκο κατά την τελετή αναγόρευσης Διδακτόρων Ιατρικής του ΑΠΘ. Το διδακτορικό της είχε αντικείμενο τη χρήση της Νανοϊατρικής για τη μελέτη των θρομβώσεων και τη βελτιστοποίηση των στεντς για να αποτραπούν οι επιπλοκές της θρόμβωσης και επαναστένωσης και θεωρείται η πρώτη πανελληνίως διατριβή με αντικείμενο Νανοϊατρικής.
Υπήρξε βασική ερευνήτρια σε περισσότερα από 30 Ευρωπαϊκά και Ελληνικά ερευνητικά προγράμματα, με αντικείμενο την εφαρμογή της Νανοϊατρικής για τη διάγνωση και θεραπεία καρδιαγγειακών νοσημάτων, και τη χρήση καινοτόμων βιοαισθητήρων και νανοσωματιδίων για τη έγκαιρη διάγνωση του εμφράγματος και θεραπεία του. Έχει πολλές δημοσιεύσεις σε ξένα περιοδικά, 180 προσκεκλημένες ομιλίες σε όλα τα μέρη του κόσμου και παρουσιάσεις κυρίως σε διεθνή συνέδρια. Έχει λάβει 2 επιστημονικά βραβεία, ένα στο Πανελλήνιο Συνέδριο της Υπέρτασης, έχει γράψει 2 κεφάλαια σε Αμερικάνικα επιστημονικά βιβλία. Είναι εκδότρια του Αμερικάνικου Βιβλίου ‘Horizons in Clinical Nanomedicine’. Είναι κριτής σε διεθνή περιοδικά και review editor στο Frontiers περιοδικό. Είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Πλατφόρμας Νανοϊατρικής, της Ευρωπαϊκής και Αμερικάνικης Κλινικής Πλατφόρμας Νανοϊατρικής, και κριτής σε Γαλλικά και Ευρωπαϊκά Ερευνητικά Προγράμματα με αντικείμενο Νανοϊατρικής.
Τέλος, αποτελεί συντονίστρια της Ελληνικής Πλατφόρμας Νανοϊατρικής (http://www.nano-net.gr/index.php/gr-nanomed), και διοργανώνει κάθε χρόνο το Διεθνές Workshop Νανοϊατρικής και Βιοηλεκτρονικής κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Συνεδρίου Νανοτεχνολογίας (http://www.nanotexnology.com) με περισσότερο από 1000 συμμετέχοντες, επιστήμονες από 60 χώρες.
Έχει δώσει διαλέξεις σε Παγκόσμια Σχολεία Νανοϊατρικής (ISSON9, ISSON10, ISSON11, ISSON12 & ISSON13, ISSON14) και διδάσκει το μάθημα της Εμβιομηχανικής στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα « Νανοεπιστήμες & Νανοτεχνολογίες» ΑΠΘ.