ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

ΠΑΙΔΟΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑ

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Το παιδιατρικό triplex καρδιάς & αορτικού τόξου αποτελεί μια ανώδυνη εξέταση που διενεργείται για τη διάγνωση και την εκτίμηση  ανατομικών και λειτουργικών διαταραχών της καρδιάς του παιδιού.

Η χρήση παιδιατρικής κεφαλής δίνει τη δυνατότητα στον εξειδικευμένο παιδοκαρδιολόγο να απεικονίσει με ευκρίνεια τις καρδιακές βαλβίδες, τα διαφράγματα και τις κοιλότητες της καρδιάς, και να εξαχθούν συμπεράσματα για την υποκείμενη εκ’γενετής καρδιοπάθεια. Ο έλεγχος του αορτικού τόξου είναι απαραίτητος κατά την παιδοκαρδιολογική εξέταση για να αποκλειστεί ή ύπαρξη στένωσης του ισθμού της αορτής, μία νόσο που μπορεί να εκδηλωθεί με υπέρταση στο παιδί και αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα να προκαλέσει ακόμη και αιφνίδιο θάνατο. Πρόκειται για μια ασφαλή, μη επεμβατική εξέταση, που δεν χρειάζεται ειδική προετοιμασία εκ μέρους του νεαρού εξεταζόμενου.

Το Τρισδιάστατο Υπερηχογράφημα Καρδιάς είναι μια καινοτόμος απεικονιστική μέθοδος με ευρύ πεδίο κλινικών εφαρμογών, λόγω των πλεονεκτημάτων της σε σχέση με το ευρέως χρησιμοποιούμενο υπέρηχο καρδιάς.

Η εξέταση αυτή δίνει τη δυνατότητα απεικόνισης με υψηλή διακριτική ικανότητα των καρδιακών βαλβίδων, σε τρεις διαστάσεις, σε πραγματικό χρόνο, σύμφωνα με τις κινήσεις της καρδιάς.

Οπότε, οι παθήσεις της καρδιάς που χρειάζονταν έως τώρα διοισοφάγειο υπερηχογράφημα (σχετικά επώδυνη τεχνική) για την πρώιμη διάγνωση τους, μπορούν πλέον να ανιχνευτούν ανώδυνα και γρήγορα με τον 3D υπέρηχο.

Οι λεπτομέρειες για την ανατομία μίας βαλβίδας, ύστερα από επεξεργασία πολλαπλών τομών δίνουν πολύτιμες πληροφορίες για τους μηχανισμούς ανεπάρκειας ή στένωσης των βαλβίδων καθώς και συγγενών καρδιοπαθειών.

Πρόκειται για μία ανώδυνη τεχνική που υπολογίζει και απεικονίζει το επίπεδο κορεσμού του οξυγόνου στο αίμα και τους καρδιακού παλμούς.

Χρησιμοποιώντας την τεχνολογία ανάκλασης παλμών μετρά με ακρίβεια και αξιοπιστία, εμφανίζοντας τα αποτελέσματα στην φωτιζόμενη LCD οθόνη της συσκευής. Η συσκευή αυτή τοποθετείται στο δάκτυλο του ασθενούς.

Η εξέταση αυτή γίνεται με την συσκευή συνεχούς 24ωρης ή 48ωρης καταγραφής του ηλεκτροκαρδιογραφήματος για ανίχνευση αρρυθμιών. Η εξέταση είναι ανώδυνη και δεν χρειάζεται ειδική προετοιμασία εκ μέρους του νεαρού εξεταζόμενου. Πρόκειται για μια μικρή φορητή συσκευή σε μικρότερο ενός κινητού τηλεφώνου που φέρει 5 καλώδια, τα οποία συνδέουμε με τον ασθενή.

Ο ασθενής τη μεταφέρει μαζί του ολόκληρο το εικοσιτετράωρο ή ακόμη και 48 ώρες, συνεχίζοντας την καθημερινή του δραστηριότητα. Σε περίπτωση επεισοδίων αισθήματος παλμών, ή λιποθυμικών επεισοδίων μπορεί να καταγραφούν διαταραχές ρυθμού, επεισόδια

ταχυκαρδίας ή βραδυκαρδίας, ακόμη και κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Στη συνέχεια αφού περάσει το 24ωρο ή 48ωρο, το παιδί έρχεται στο ιατρείο και αποσυνδέεται για να μεταφέρουμε σε ηλεκτρονικό υπολογιστή τα δεδομένα που κατέγραψε η συσκευή, να αναλυθούν και να χορηγηθεί αποτελεσματική θεραπεία.

Το Holter πιέσεως είναι ένα ειδικό μηχάνημα αυτόματης μέτρησης της αρτηριακής πίεσης που καταγράφει τις διακυμάνσεις της πίεσης σε όλη τη διάρκεια του 24ωρου. Πρόκειται για μια μικρή φορητή συσκευή που τη φοράει ο εξεταζόμενος γύρω από τη μέση του και φέρει μία περιχειρίδα την οποία συνδέουμε στο βραχίονά του, όπως ένα κοινό πιεσόμετρο. Διατίθενται περιχειρίδες πολλαπλών μεγεθών για την προσαρμογή τους στο νεαρό ασθενή.

Η εξέταση είναι ανώδυνη και δεν χρειάζεται ειδική προετοιμασία. Ο εξεταζόμενος τη μεταφέρει μαζί του ολόκληρο το 24ωρο και ακολουθεί κανονικά το καθημερινό του πρόγραμμα.

Με το  Holter πιέσεως διαπιστώνεται η ύπαρξη υπέρτασης ή υπότασης και γίνεται έλεγχος λιποθυμικών επεισοδίων.

Η περίσσεια των ελεύθερων ριζών οξυγόνου και η έλλειψη αντιοξειδωτικών συστατικών του οργανισμού που δεν μπορούν να δεσμεύσουν τις πλεονάζουσες ελεύθερες ρίζες ορίζεται ως οξειδωτικό στρες. Κάθε κύτταρο δέχεται καθημερινώς χιλιάδες επιθέσεις ελεύθερων ριζών που οδηγούν στην πρόωρη γήρανση και στην ανάπτυξη πολυάριθμων παθήσεων, όπως οι Καρδιαγγειακές Νόσοι (Στεφανιαία Νόσος, Αθηρωμάτωση), Υπέρταση, Ανεύρυσμα Αορτής, Πνευμονοπάθειες, Καρκίνος, Διαβήτης, Αρθρίτιδα, Υπογονιμότητα, Χρόνια Κόπωση, κ.α.

Γι’ αυτό, είναι αναγκαία η μέτρηση του οξειδωτικού στρες σε υγιείς, σε παιδιά με αυξημένη χοληστερόλη, σε αθλητές, καθώς και της αντι-οξειδωτικής άμυνας του οργανισμού ώστε να σχεδιαστεί μία εξατομικευμένη αντι-οξειδωτική διατροφή σε συνδυασμό με τη χορήγηση αντι-οξειδωτικών σκευασμάτων βασισμένα στις ανάγκες του ασθενή (βιταμίνες Α, Ε, C κτλ). Με τον τρόπο αυτό θα αυξηθεί το προσδόκιμο επιβίωσης, θα βελτιωθεί η απόδοση σε αθλήματα, θα βελτιωθούν τα λιπίδια του αίματος  και θα μειωθεί ο καρδιαγγειακός κίνδυνος.

Μία σταγόνα αίματος αρκεί για τη μέτρηση του Οξειδωτικού Στρες και της Αντι-οξειδωτικής άμυνας σας, με τη χρήση ενός πρωτοποριακού μηχανήματος, ώστε να σχεδιάσουμε την εξατομικευμένη αντιοξειδωτική σας θεραπεία.

Με την επαναστατική αυτή τεχνική έχουμε τη δυνατότητα να μετρήσουμε:

• Σύσταση σώματος σε μυϊκό, λιπώδη ιστό, άλιπο μάζα και νερό

• Βασικό μεταβολισμό

• Λειτουργία κυττάρων (δείκτης υγείας)

• Κατακράτηση υγρών & αφυδάτωση

• Θρέψη σε κυτταρικό επίπεδο

Ώστε να δοθεί εξατομικευμένη διατροφή και οδηγίες για την κατάλληλη ποσότητα υγρών και θρεπτικών συστατικών που χρειάζεται ο οργανισμός σας για σωστή ανάπτυξη, θρέψη, αύξηση επίδοσης σε αθλήματα και μακροζωία.

Η παιδική παχυσαρκία αποτελεί μάστιγα στον δυτικό κόσμο και ιδίως στη χώρα μας.  Η τελευταία έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) δείχνει ότι το 44% των αγοριών και το 38% των κοριτσιών σχολικής ηλικίας στην Ελλάδα είναι παχύσαρκα ή υπέρβαρα.

Η παχυσαρκία αποτελεί μείζονα παράγοντα κινδύνου όχι μόνο για την υγεία των παιδιών αλλά και στη μετέπειτα ζωή τους ως ενήλικες. Συμβάλλει στην ανάπτυξη πολλών ασθενειών, όπως οι καρδιοπάθειες, η αθηρωμάτωση, η υπέρταση, ο διαβήτης τύπου 2 και μειώνει το προσδοκώμενο όριο ζωής μέχρι και 13 χρόνια.

Η προσέγγισή του παιδιού  απαιτεί  ιδιαίτερους χειρισμούς, καθώς οποιαδήποτε πίεση με αυστηρές και στερητικές δίαιτες μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην ανάπτυξη, αλλά και μια έντονη ψυχολογική πίεση στο παιδί. Γι’ αυτό στο κέντρο μας, με ειδικές μετρήσεις κυτταρικού μεταβολισμού και σύστασης του σώματος, προτείνουμε ένα ισορροπημένο διατροφικό πρόγραμμα σε συνδυασμό με αύξηση της φυσικής δραστηριότητας. Οι μετρήσεις οξειδωτικού στρες, μας δίνουν τη δυνατότητα να εμπλουτίσουμε τη διατροφή με αντι-οξειδωτικά που θα συμβάλλει στην απώλεια βάρους, ρύθμιση των λιπιδίων του παιδιού και στη μακροζωία.

Η οικογενής υπερχοληστεριναιμία είναι μία κληρονομική νόσος του μεταβολισμού στην οποία ένα γενετικό πρόβλημα προκαλεί πολύ υψηλά επίπεδα χοληστερίνη (ιδίως της LDL-κακής χοληστερόλης) και μεταδίδεται από γενιά σε γενιά μέσα σε μία οικογένεια. Αποτελεί ένα από τα πιο συχνά κληρονομικά νοσήματα.  Εάν ένας γονιός έχει τη νόσο τότε υπάρχει 50% πιθανότητα να κληρονομήσει αυτή τη διαταραχή στο γιο ή την κόρη του. Η νόσος αυτή αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου-αθηρωμάτωσης  και μάλιστα σε σχετικά μικρή ηλικία.

Δεδομένου ότι η αθηρωμάτωση ξεκινά από την παιδική ηλικία και οι δυσλιπιδαιμίες είναι συνήθως κληρονομικές (αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης ή τριγλυκεριδίων), είναι απαραίτητη η μέτρηση του Οξειδωτικού  stress και της Αντι-οξειδωτικής Άμυνας των παιδιών. Με βάση τα αποτελέσματα της μέτρησης, συστήνεται μία Εξατομικευμένη Αντι-οξειδωτική διατροφή για μείωση της υψηλής χοληστερόλης σε παιδιά και αύξηση της απόδοσης του αθλητή.  Η χορήγηση έγκαιρης και κατάλληλης αντι-οξειδωτικής διατροφής, η εκμάθηση του παιδιού ενός μεσογειακού προτύπου διατροφής σε συνδυασμό με την φυσική άσκηση μπορεί να μειώσει σημαντικά τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Στο Καρδιολογικό Κέντρο παρέχονται εξειδικευμένες υπηρεσίες καρδιολογικής φροντίδας από τη στιγμή της γέννησης έως την ενήλικη ζωή. Συνδυάζοντας τη γνώση, με την υψηλή τεχνολογία και έχοντας ως γνώμονα το όφελος του ασθενούς, αποσκοπούμε στην πρώιμη διάγνωση και αποτελεσματική θεραπεία των Συγγενών Καρδιοπαθειών.

Η εξειδίκευση στην Παιδοκαρδιολογία, η χρήση του παιδιατρικού triplex καρδιάς και του τρισδιάστατου υπερήχου, καθώς και η μέτρηση του οξειδωτικού  στρες των παιδιών, μας δίνει τη δυνατότητα για έλεγχο φυσήματος, έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία καρδιοπαθειών και διαταραχών λιπιδίων στα παιδιά.

Έμφαση δίνουμε στην αντιμετώπιση της Παιδική Παχυσαρκίας και της αυξημένης χοληστερόλης για πρόληψη καρδιοπαθειών, όπως της αθηρωμάτωσης που μπορεί να εκδηλωθούν στη μετέπειτα ενήλικη ζωή. Είναι γνωστό ότι η αθηρωμάτωση που προκαλεί στενώσεις στις αρτηρίες ξεκινάει από την παιδική ζωή με τη μορφή λιπώδη γραμμώσεων στο τοίχωμα των αγγείων. Πρόσφατη κλινική μελέτη αναφέρει ότι η αθηρωμάτωση ξεκινάει ακόμα πιο νωρίς, από την ηλικία του εμβρύου, και ότι ο τρόπος ζωής, η διατροφή στην παιδική ηλικία καθορίζει αν το παιδί θα εκδηλώσει στεφανιαία νόσο στην ενήλικη ζωή.

Γι’ αυτό, αντιμετωπίζουμε την παιδική παχυσαρκία ολιστικά με εφαρμογή εξειδικευμένων μετρήσεων κυτταρικής λειτουργίας και μεταβολισμού του νεαρού ασθενούς. Προτείνουμε μία εξατομικευμένη διατροφή, πλούσια σε αντι-οξειδωτικά για απώλεια λίπους και διατήρηση της μυϊκής μάζας του παιδιού.  

Σκοπός μας είναι να έχουμε υγιή παιδιά χωρίς παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου ώστε να γίνουν υγιείς ενήλικες.